Ayşin Kaplan Sayı
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Üstün Yetenekli Çocuğun Yaşam Üçgeni
Üstün yetenekli çocuklar sınıf içinde bazen fark edilen bazen ise gözden kaçırılan bir gruptur. Fakat acı olan şu ki; üstün yetenekli çocuklar ihtiyaçları olan zenginleştirilmiş ve farklılaştırılmış eğitimiz almazlarsa potansiyellerinin altında başarı sergilerler. Üstün yetenekli çocukların %60 potansiyelinin altında başarı sergilemekte; yarısından fazlası okul programlarını sıkıcı ve tekrara dayalı buldukları için davranış problemleri ta da dikkat problemleri göstermektedir. Bu eğitimde üstün yetenekli çocukların özellikleri, eğitimleri ve eğitimlerinde dikkat edilmesi gereken temel noktalar ele alınacaktır. Bu temel noktalardan özellikle üçgeni oluşturan; düşünme ve eleştirel düşünme becerileri, yaratıcılık ve sosyal-duygusal gelişimin desteklenmesi üzerinde durulacaktır. Okullar hem bireyin hem de toplumsal kazancı düşünerek, üstün yetenekli çocuklara yatırım yapmalı ve öğretmenlerini bu konuda eğitmelidir.
Üst Düzey Düşünme Becerilerine Dayalı İçerik Tasarımı
Bu eğitimin amacı, düşünme ve eleştirel düşünme kavramlarını ele almak, öğretmenleri 14 temel düşünme ve eleştirel düşünme becerisini ele almaktır. Düşünme ve eleştirel düşünme muhakemenin en temel becerileridir ve bu sebeple hem öğrencilerin anlama, yorumlama kapasitelerini arttırmak; hem de sınav, hayat başarısı için en önemli beceriler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ezbere dayalı bu sistemde öğrencilerin düşünmesi, muhakeme yapması ayrıca önem arz etmektedir. Nitekim yeni Dünya’da eleştirel düşünme 21.yy becerilerinin en önemli öğrenme becerilerinden birisidir. Sınıf içinde bu becerilerin gelişimi sağlayacak teknikler, bu tekniklerin içeriğe entegre edilmesi ve bu tekniklere dayalı oyunlar bu eğitimin içeriğini oluşturmaktadır. Öğrencilerimizin hayata hazırlanması, 21.yy türbülansı ile baş edebilmesi için düşünme ve eleştirel düşünme becerilerine dayalı ders içeriğinin oluşturulması öğretmenler olarak en önemli sorumluluklarımızdan birisidir.
Yaratıcı İçerik Tasarımı
Bu eğitimin amacı, öğretmenleri yaratıcı fikirlerle tanıştırmak ve ve uygulama yoluyla kendi yaratıcılıklarını geliştirmek için çeşitli yaratıcı düşünme tekniklerini öğretmektir. Aynı zamanda bu eğitimde, öğretmenlerle yaratıcı düşünme tekniklerinin ders içeriklerine nasıl entegre edileceği tartışılmaktadır. Pek çok insan, yaratıcılığın yeni fikirler üreten oldukça zeki insanlara ait olduğunu düşünmektedir. Hâlbuki her birey yaratıcı bir potansiyelle doğar. Önemli olan bu potansiyeli sınıf içi davranışlarımız ve tasarladığımız etkinliklerle öldürmemek, yaratıcılık potansiyelini tavırlarımızla ve kullanacağımızı yaratıcı düşünme teknikleriyle geliştirmektir. Sınıf içinde ve dışında öğrencilerimizin yaratıcılığını ortaya çıkarmak ve geliştirmek için; beyin fırtınası, sinektik, SCAMPER, altı düşünme şapkası, nitelik listeleme ve diğer teknikleri kullanmamız gerekmektedir. Farklı bir bakış açısına sahip olmak, iyi bir problem çözücü olmak ve yeni fikirler üretebilmek için öğretmenler olarak ise öncelikle bizim bunları bilmemiz ve yaratıcı düşünme ilkelerini hayatımıza uygulamamız gerekmektedir. Özellikle de yaratıcı öğrenciler yetiştirmek istiyorsak; tüm bu teknikleri ders içeriğimize entegre etmek önceliğimiz olmalıdır.
Gelişim Zihniyetini Destekleyen Öğretmen Eğitimi
Öğrenci başarısında biz öğretmenlerin rolünün önemi açık bir şekilde görülmektedir. Yapılan çalışmalar göstermektedir ki; sınıf ortamı ve öğretmenlerin sınıf içerisindeki davranışları öğrenim sürecini doğrudan etkilemektedir. Öğretmenlerin kendilerine ve öğrencilerine yönelik algılarının da öğrencilerin zihniyet yapılarının şekillenmesinde doğrudan rol oynadığı bilinmektedir. Dweck (2000) iki tür zihin yapısından bahsetmektedir. Gelişim Odaklı Zihniyet Yapısı ve Sabit Zihniyet Yapısı. Gelişim odaklı zihniyet yapısına sahip öğretmenler, zekânın değişebilen ve gelişebilen bir yapı olduğuna inanırken; sabit zihniyet yapısına sahip öğretmenler zekânın sabit kalan ve hiçbir şekilde değiştirilemeyen bir kavram olduğuna inanmaktadır. Araştırmalar gelişim odaklı zihniyet yapısına sahip öğretmenlerin öğretim sürecinde daha motive oldukları ve öğretim becerilerini geliştirmeye yönelik bir tutuma sahip olduklarını göstermektedir. Öğretmenlerin sınıf içinde kullandığı dil, davranışları da doğrudan öğrencilerin zihin yapısını etkilemektedir. Bu sebeple bu eğitimde iki farklı zihin yapısı ele alınarak, gelişim odaklı zihniyet yapısına sahip öğretmenlerin sınıf içinde kullanması gereken dil ve takınması gereken tavır uygulamalı olarak ele alınacaktır.
Geleceği Okuyan Ebeveyn
Çocukları etkileyen her durum doğrudan ebeveynleri de etkiliyor. Pandemi, küresel ısınma, dünyada ortaya çıkan tüm değişimler!
Çocuğum için Eğitimde Dijital Fırsatlar
Dijital ortam nedir? Akademik beceriler, yaşam becerileri nelerdir? Gelin, öğrenelim!
Helikopter Anne Babalıktan, Öz denetimli Çocuğa
Helikopter ebeveynlik nedir? Çocuğa öz denetim nasıl kazandırılır? Soruların cevapları eğitimde!
Çocuğum Dünyası, Benim Dünyam
Ebeveynler çocuğunun dünyasını anlamak ve etkili iletişim kurmak ister. Etkili iletişim nasıl sağlanır?
21.Yüzyılın Ebeveyni Olmak
21.yy. hayat becerileri neler? Biz bu becerileri nasıl edineceğiz? Eğitimde konuşalım.
Üstün Yetenekli Çocukların Eğitimi
Eğitimde doğru bildiğimiz yanlışları, üstün yetenekli çocukların eğitimini konuşmak için sizleri bekliyoruz!